Uitleg

De FNRS heeft proeven ontwikkeld van F1 t/m F20. Deze zijn geschikt voor ruiters die net beginnen met paard- of ponyrijden tot en met gevorderde ruiters. Het niveau van de ruiter bepaalt in welke fnrs-proeven F1 t/m F6 je instroomt. Van elke proef is een A en een B versie. Zo rijden we iedere keer een andere versie.
De proeven worden beoordeeld door een FNRS-jurylid die punten geeft voor de verschillende oefeningen en tevens de ruiter beoordeelt op houding, zit, beenligging en handhouding, de juistheid van de been- en teugelhulpen, regelmaat van tempo, verzorging van de ruiter en paard/pony en de algemene indruk. De punten en eventuele opmerkingen worden door de jury op een protocol vermeld, zodat je kunt zien wat er goed is gegaan en waar eventueel nog aan gewerkt moet worden.
Om aan de proeven te kunnen deelnemen moet je in het bezit zijn van een FNRS Ruiterpaspoort. Hierin worden de behaalde promotiepunten bijgehouden. Het is dus belangrijk om je paspoort mee te nemen op de wedstrijddagen!!

Promotiepunten:
Wanneer je 210 punten of meer haalt voor je proef, ontvang je een Promotie Punt (PP).
Bij de F1 en F2 heb je 1 PP nodig om door te kunnen stromen naar de volgende proef.
Bij de F3 t/m F8 heb je minimaal 3 en maximaal 5 PP’s nodig om door te stromen naar de volgende proef.
Bij de F9 t/m F20 heb je minimaal 4 en maximaal 5 PP’s nodig om door te stromen naar de volgende proef.
Voor alle even proeven krijg je een diploma. Dus voor de F2, F4, F6, F8 enz.
Wanneer je een PP hebt gehaald, wordt er een stempel in je Ruiterpaspoort gezet met daarbij de datum van de gereden proef en het aantal behaalde punten.

Theorie-examens:
Aan de proeven F2, F4, F6, F8 en F10 is tevens een theorie-examen gekoppeld. Wanneer je voor de proef voldoende punten (210 of meer) hebt gehaald mag je theorie-examen doen. Deze bestaat uit 10 meerkeuzevragen. Meestal zijn dit vragen waar je als ruiter in de lessen al mee te maken hebt gehad. Wanneer je voor je theorie-examen voldoende vragen juist hebt beantwoord (je mag max. 3 fouten maken) behaal je een diploma.

Handboek FNRS
Voor deze proeven heeft de FNRS een mooi handboek uitgegeven met de titel “Leer paardrijden met plezier”. Hierin staat allerlei informatie over de proeven, de theorie en paardrijden in het algemeen. Achterin zit een apart boekje met daarin alle proeven.

Hoe geef ik me op voor een wedstrijd
In onze agenda op de website staan de datums wanneer de wedstrijden gehouden worden. Ook staat hier de datum bij vanaf wanneer je, je kan opgeven. Tijdens de lessen wordt dit ook opgenoemd.
Opgeven doe je aan de bar. Zorg dat je weet welke F proef je moet rijden en of je theorie examen moet doen. De keuze van paard/pony moet overlegd worden met de instructie. Als je een wedstrijd paard/pony heb gekozen moet je tot twee wedstrijden daarna weer op een ander paard/pony. Zo geven we alle deelnemers de kans om met hun lieveling mee te doen. Twee weken voor de wedstrijd worden de starttijden bekend gemaakt via de site. Mocht er iets niet kloppen heb je tot een week voor de wedstrijd de tijd om dit te melden. Een week voor de wedstrijd is de startlijst officieel.

De wedstrijddag
Zorg dat je minstens een uur voor je starttijd aanwezig bent en lever je paardenpaspoort in bij het secretariaat in de kantine. Hier kun je gelijk controleren of er geen wijzigingen zijn voor jou. Mocht je theorie toets moeten doen moet dit voor je proef. Iedereen dient er zelf voor te zorgen dat je paard netjes gepoetst en ingevlochten is. Je mag een kwartier voor je proef je paard/pony inrijden in de Riehal. De wedstrijd vindt plaats in de Ariehal. Hou zelf goed de tijd in de gaten.

De wedstrijd
Zorg zelf voor iemand die je proef voor kan lezen. Er zijn twee verschillende tenues waar je tussen kan kiezen.
Optie 1: Witte rijbroek, zwart rij-jasje, witte blouse, plastron, witte handschoenen, paardrijlaarzen, veiligheidscap en een haarnetje.
Optie 2: Witte rijbroek, manege sweater (verkrijgbaar in de kantine) Eventueel een witte kraag, witte handschoenen, paardrijlaarzern, veiligheidscap en een haarnetje.

Na de wedstrijd
Overleg met eventuele mederuiters van het zelfde paard/pony wat er moet gebeuren (naar stal of in de hal blijven, en moet het paard/pony uitgevlochten worden). Als iedereen van jou klasse geweest is zal de prijsuitreiking plaatsvinden in de kantine.

Manege kampioen

Ieder jaar reiken we een wisselbeker uit. Hieronder staan een aantal criteria waar je aan moet voldoen om hier kans op te maken.

  • Alle kinderen tot en met 12 jaar (worden ze in dat jaar 13 dan vallen ze in de andere cat.)
    • Alle kinderen 13 tot en met 18 jaar.
    • Volwassenen 18
    • Lease/eigen pony’s/paarden
    Als je kans wilt maken om Manege kampioen te worden moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
    • Tijdens de 5 wedstrijden die volgend jaar gepland zijn moet je minimaal 3 wedstrijden gereden hebben. Rijd je 2 proeven tijdens één wedstrijd dan nemen we het gemiddelde van de 2 proeven en dit telt dan mee.
    • Je moet minimaal op 2 paarden wedstrijd gereden hebben. Heb je alle proeven op 1 pony/paard gereden dan val je onder de categorie eigen/lease pony/paarden.
    • Punten behaald tijdens ponykamp tellen niet mee.

Hier vind u alle informatie over manege Noot in Callantsoog.